@import url("http://www.blogger.com/css/blog_controls.css"); @import url("http://www.blogger.com/dyn-css/authorization.css?blogID=13412170");

понеделник, март 08, 2010

Право на Интернет пристап-Човеково право


Речиси четири од пет луѓе во светот веруваат дека пристапот до интернет е фундаментално право, според анкетата на Светскиот сервис на БиБиСи .
Анкетата - на повеќе од 27.000 возрасни лица во 26 земји - резултира со силна поддршка за нет пристап.

Земји, како што се Финска и Естонија веќе одлучија дека пристапот на интернет е човеково право за нивните граѓани.Финска стана првата земја во светот, која одлучи дека брз интернет пристап е законско право.Финските телекомуникациски компании ќе бидат обврзани да обезбедат 5.2 милиони луѓе од Финска со интернет пристап со брзина од еден мегабит во секунда.
Финска не е единствената земја што мисли многу на интернет.Францускиот Уставен совет, највисокиот суд во Франција, неодамна одлучи дека интернет-пристап е човеково право, кое ќе биде слично на водата, храната, засолниште, слобода на говор, приватност и образованието.Многу луѓе го гледаат ова како голем чекор напред за човештвото и дека во десет години, ние сите ќе се прашуваме зошто ова и претходно не беше човеково право.

Меѓународни органи, како што се ОН, исто така, се залага за универзален пристап до мрежата. "Правото на комуникација не може да се игнорира," изјави за БиБиСи Њуз.Д-р Hamadoun Туре, генерален секретар на Меѓународната унија за телекомуникации (ITU),
"Интернетот е најмоќното потенцијален извор на просветлување кој е некогаш измислен."

Тој рече дека владите мора да го третираат интернет како "прашање на елементарна и основна инфраструктура - исто како патишта, отпад и вода".

"Ние влеговме во општество базирано на знаење и сите мора да имаат пристап и учество".
Извори:BBC NEWS
Интернет е човеково право во Финска