@import url("http://www.blogger.com/css/blog_controls.css"); @import url("http://www.blogger.com/dyn-css/authorization.css?blogID=13412170");

недела, јули 12, 2009

Биковите го возвраќаат ударот


РЕПРИНТ:Напишано понеделник, декември 04, 2006
Трчањето на биковите и борбите со бикови често се “оправдани” како дел од културата или традицијата но некои традиции мора да запрат затоа што биковите
го возвраќаат ударот
.
Некои Шпански градови како Calonge,Tossa De Mar Vilamacolum и La Vajol веќе ги забранија борбите со бикови и таканареченото “трчање на бикови”.

-Повеќе од 40 000 бикови годишно се убиваат во Шпанија
-Пред борбата биковите се удираат по главите со вреќи со песок доволно долго за да му ги замата сетилата
-Пред борбата се дрогираат со лаксативи и најмалце три дена се подложени на перманентно удирање по бубрезите и неколку недели пред тоа носат тешки тегови околу вратот
-Биковите се пуштаат во арената со ефектот на заслепување затоа што 48 часа пред тоа се држат во тотален мрак
-Борбите со бикови во Мексико често вклучуваат Novillada борби со штотуку родени бикови каде најголем дел од публиката се деца
-Туристите од USA и UK се најголемите одржувачи на овој бизнис
На овој линк можете директно да изразите протест на личниот "и-мејл" на градоначалникот на Pamplona и Misericordia и да му кажете “Трчањето на Биковите” да биде заменето со “Нудистичко Трчање”.
Трчајте голи ако можете а не со бикови.

Comments on "Биковите го возвраќаат ударот"

 

post a comment